nedjelja, 12. ožujka 2023.

Tko je Patricija Urbanc u sanjkaškom sportu?

Patricija Urbanc nam dolazi iz Delnica koje su smještene u planinskoj regiji Hrvatske u neposrednoj blizini primorskih turističkih gradova Rijeke i Opatije te Otoka Krka. Hrvatska je priznata zemlja u zimskom sportu ponajprije zbog uspjeha alpskih skijaša Janice i Ivice Kostalić. Ne smijemo zaboraviti da Patricija dolazi iz iste regije koja je dala trenutno najbolju hrvatsku alpsku skijašicu Leonu Popović i biatlonca Jakova Faka koji nakon što je za hrvatsku osvojio olimpijsku medalju je prešao u slovenski biatlonski tim.

Delnice su 2013. godine bile domaćin 25. FIL Youth Gamesa, te ugostile najbolje mlade sanjkaše od koji su neki poput Daniele Mittermair i Daniela Gruber danas priznata imena u natjecanju za svjetski kup.

Patricija je trenutno polaznica 1. godine studija Fakultet političkih znanosti u Zagrebu, smjer politologija, te je primjer uspješnog studenta i sportaša. Članica je Savjeta mladih Grada Delnice gdje zastupa interese delničkog sporta i mladih.

Sudionica je natjecanja za svjetski kup od sezone 2018/2019, te je do sada u karijeri ostvarila 24 nastupa u svjetskom kupu. Najbolji plasman u svjetskom kupu je iz tekuće sezone kada je na utrci u Deutschnofenu osvojivši 9. mjesto. Na završnicu u Umhausen za sezonu 2022/2023 došla je s ambicijom da prvi puta u povijesti hrvatskog sanjkanja ostaviti plasman u TOP 10 sanjkašica ukupnog poretka Svjetskog kupa što je i ostvarila.

Reprezentacija Hrvatske je jedinstveni mali sanjkaški tim, koji se samostalno nosi sa svim izazovima sudjelovanja na utrkama međunarodnog sanjkaškog programa. Od njih se ne mogu očekivati visoki plasmani i medalje ali oni su uvijek tu, prisutni i spremni za učenje i nadmetanje za najbolji sanjkašima svijeta.
Svi oni koji znaju nešto o sanjkaškom sportu razumiju koliko je sezona zahtjevna, počevši od organizacije putovanja, smještaja, pripreme opreme i sanjki, treninga i natjecanja. Hrvatska je zbog nastupa mlade Hrvatice prisutna u sanjkaškom sportu već pet sezona, te svaka uspješno završena utrka za njih predstavlja sportski podvig ravan osvajanju pobjedničkih stepenica.

Hrvatski olimpijski odbor razvrstao ju je rješenje u kategoriju SPORTAŠ HRVATSKE III. KATEGORIJE – VRHUNSKI SPORTAŠ te je jedini delnički sportaš s tom razinom kategorizacije. 

Pet puta uzastopce dobila je nagradu najbolje sportašice Grada
Delnica koju dodjeljuje Sportska zajednica.Kroz povijest dodjele ove nagrade, osim Patriciji, to je uspjelo samo sjajnoj skradskoj skijaškoj trkačici Mirici Šporčić u vremenskom razdoblju 1973. – 1977., i izvrsnom boksaču Mateu Komadini od 2014. do 2018.

Nema komentara:

Objavi komentar