petak, 28. travnja 2017.

Prepnek poziva na reakciju HOO!

Škola sanjkanja bez sanjki i zaštitne opreme
Smisao postojanja sportske zajednice je da prepoznaje nove mogućnosti za napredak sporta a ne da ga sputava što je nažalost slučaj u Delnicama, to je istaknuto na tiskovnoj konferenciji koju je sazvao SK „Prepnek“ iz Delnica zbog činjenice jer je aktualno vodstvo Sportske zajednice Grada Delnica na čelu sa predsjednikom Draženom Tomićem nije omogućilo klubu pronalaženje alternativnog načina financiranja putem otvorenog natječaja HOO pod nazivom „Od športske škole do olimpijskih igara“.

Takvim stavom Sportska zajednica onemogućila je klubu da pokuša osigurati financijska sredstva koja su nam neophodna za rad škole sanjkanja na prirodnim stazama premda imamo sve kadrovske i tehničke uvjete za provedbu iste. Kako postoji sve izraženiji interes za uključivanjem mladih u programe rada kluba, suočeni smo sa problemom nabave specifične sportske opreme (sanjki, zaštitnih kaciga, zaštitnih naočala, cipela i protektora za zglobove) koje koriste naši mladi članovi. Do sada smo u procesu poduke i treninga koristili posuđenu polovnu opremu od slovenskih sanjkaša i to smo željeni promijeniti ovim programom.
  
Ovom prilikom ne želimo od društvene odgovornosti amnestirati sve čelne ljude delničkog sporta tj. vodstva sportske zajednice koji ne djeluju u interesu svih sportaša i klubova. Toliko su korumpirani svojim klubaškim interesima da su između sebe razdijelili javni gradski sportski novac mimo svih kriterija i pravilnika koji su na snazi. Dio sportske javnosti zauzeo je linijom manjeg otpora poziciju šutljive većine i stoičkog tapšanja po ramenima, nadajući se da će od svega imati barem neke sitne koristi jer postoji jasna segregacija na „naše“ i „vaše“ klubove unutar Sportske zajednice.

Generalno gledajući klubovi se zadužuju po privatnim kanalima kako bi mogli funkcionirati, a iz Sportske zajednice nema sustavnih rješenja jer njezino vodstvo je samodopadno, administrativno neuredno ali i zadovoljno svojim stečenim komocijama. Postoji cijeli niz primjera netransparentnog djelovanja te iste Sportske zajednice, poput slučaja prikupljanja pisanih ponuda za provedbu programa „Povećanje dostupnosti sportskih sadržaja djeci Gorskog kotara“ koje je sufinancira Zajednica sportova PGŽ iz proračuna Primorsko-goranske županije za 2016. godinu. Ta informacija je zatajena djelu članstva Sportske zajednice, kao i činjenica da je van bodovne liste dodijeljeno 5.000,00 kuna namijenjenih radu Sportske zajednice jednom sportskom klubu koji nije bio zadovoljan dodijeljenim sredstvima za redovno funkcioniranje za tekuću 2017. godinu, a onda je to sve netransparentno progurano kroz skupštinu. Ironija je veća kada pogledate raspodjelu financijskih sredstava i utvrdite da klubovi koji nemaju predstavnika u Izvršnom odboru dobivaju simbolične iznose bez obzira na postignute rezultate a klubovi čiji članovi sjede u Izvršnom odboru uživaju većinu privilegija i novaca.

Takvo postupanje dovelo je do značajnih podjela i među članovima Izvršnog odbora od kojih su neki nezadovoljni vođenjem iste odstupili sa funkcija. Teško je da vodstvo uopće i razumije što radi, jer kada pogledate njihovo funkcioniranje ono predstavlja presedan u Republici Hrvatskoj. Nigdje osim u Delnicama nije normalno da članovi izvršnih tijela neke udruge više razine kao što je Sportska zajednica obnašaju i dužnost člana Skupštine. Naravno da se to sve godinama gura pod tepih uz odobravanje aktualnog gradonačelnika kojem takva situacija u delničkom sportu u potpunosti odgovora. Nema definirane jasne strategije, nema jasnih mjerodavnosti rada Sportske zajednice i otvoren je prostor za široke manipulacije. S jedne strane Sportska zajednica upravlja javnim novcem, a s druge ista nije normativno usklađena sa Zakonom o udrugama i ostalim pozitivnim propisima iz domene sporta!? Ta ista Sportska zajednica, kao i Grad Delnice dodjeljuje javna proračunska sredstva udrugama kojima su tijela upravljanja van mandata, a statuti im nisu usklađeni sa Zakonom o udrugama što su trebali učiniti do 30. rujna 2015. godine. Sve to može se jednostavno provjeriti u on line Registru udruga. 

Međutim, to nije sve: vodstvo Sportske zajednice dvoji o tome da li treba mladom sportašu ispod 18 godina osigurati provedbu liječničkog pregleda u ugovorenoj zdravstvenoj ustanovi, dok sa druge strane taj isti liječnički pregled je dostupan sportašima seniorskog i veteranskog uzrasta kako u sportskim tako i u rekreativnim sportovima. Mislim da ne treba objašnjavati o kojim kategorijama sportaša treba brinuti Sportska zajednica, to jasno piše u Zakonu o sportu i Zakonu o lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi.

Ovo odbijanje našeg projekta od strane Sportske zajednice je naručeno politikantstvo i čisti primjer nerazumijevanja važnosti poticanja sporta u društvenoj zajednici koji je definiran odnosom aktualnog Izvršnog odbora koji se u mnogim situacijama kroz svoj mandat stavio u nedozvoljenu poziciju naspram sportskog interesa većine sportskih klubova u Gradu Delnicama. Nevjerojatna je njihova upornost i inzistiranje (ne)sustava koji je već godinama neoperativan i neuspješan glede funkcionalnost sportske operative koju bi jedna Sportska zajednica treba pružati klubovima. Predsjednik Dražen Tomić i članovi Izvršnog odbora ne uvažavaju ničiju inicijativu ne dajući priliku da se ozbiljno i stručno razmotre sve razvojne komponente lokalnog sporta i prateće sportske infrastrukture u odnosu na aktualno stanje u delničkim sportskim udrugama koje su na izdisaju. Nažalost, možemo na kraju zaključiti da je to za njih „Tabula rasa“, i da ćemo o svemu izvijestiti Hrvatski olimpijski odbor koji treba znati kako se postupa sa sportskim klubovima u Gradu koji ima ambiciju postati centrom za bazične pripreme sportaša.  

Nema komentara:

Objavi komentar