ponedjeljak, 19. rujna 2016.

Patricija viceprvakinja Europe!

P. Urbanc: "Staza je bila zahtjevna i strma"
Talijanski Feldthurns, u blizini Brixena, od 16.-18.9.2016. godine bio je domaćin Prvenstva Europe u sanjkanju na kotačima na kojem je nastupilo 80-tak najboljih sanjkaša na kotačima iz Njemačke, Austrije, Švicarske, Slovenije, Hrvatske i Italije. 

Sanjkanje na kotačima je ljetna inačica tog zimskog sporta ali i sportska disciplina u kojoj natjecatelji na sanjkama sa kotačima prolaze zadanu stazu u što kraćem vremenu. 

Na ovogodišnjem prvenstvu svoj debitantski nastup imala je kadetska reprezentativka Hrvatske i članica Sanjkaškog kluba „Prepnek“ iz Delnica Patricija Urbanc. Utrka Europskog prvenstva ISSU (International Sledge Sports Union) održana je na stazi dugoj 1000 metara sa visinskom razlikom od 92 metra na kojoj su najuspješniji natjecatelji vozili prosječnom brzinom od 50 km/h. 

Dio ovogodišnjeg Prvenstva Europe bila je i utrka pod nazivom Europe Youth Trophy – Raiffeisen, na kojoj je Patricija Urbanc osvojila drugo mjesto sa vremenom 1:25,20 minuta.  Najuspješnija je bila Austrijanka Ami-Lee Zanevic sa vremenom 1:20,39 minuta, dok je treće mjesto pripalo švicarskoj natjecateljici Tini Elsässer s vremenom 1:25,82 minuta. 

Patricija Urbanc, Ami-Lee Zanevic, Tina Elsässer
Koliki je značaj Patricijinog plasmana za hrvatski sanjkaški sport govori činjenica da se u konkurenciji tradicionalnih pretendenata na odličja koji dolaze iz uskog kruga alpskih zemlja mlada Hrvatica našla na pobjedničkom postolju. Rezultat iz Feldthurnsa zasigurno predstavlja svojevrsnu senzaciju koja je odjeknula u sanjkaškim krugovima što dokazuju brojne čestitke i pohvale. Međutim, iako se radi o rezultatu koji je ostvaren u kadetskom uzrastu, za očekivati je da će se stvari razvijati u pozitivnom smjeru ukoliko se pronađe volja i način da se Patriciju i sanjkaški sport prepozna i prati sustavno i organizirano, kaže trener kadetske reprezentacije Hrvatske u sanjkanju na kotačima Ivica Urbanc.    

Patricija trenira na sanjkaškoj stazi Jezero pored Lokava, a pred njom predstoji nastup na finalu Europskog kupa u austrijskom Rosenau. Da su očekivanja velika potvrđuje i sama Patricija: „Nastup na Europskom prvenstvu je prošao kako smo planirali, staza je bila zahtjevna i strma. Okrznula sam zaštitnu ogradu nekoliko zavoja prije cilja, ali sam na kraju uspjela održati dobru brzinu i osvojiti drugo mjesto. U iduća tri tjedna moramo se što bolje spremiti za finale Europskog kupa i pokušati napraviti što bolji rezultat“. 

Pregled rezultata sa natjecanja možete pogledati, ovdje.

PHOTO LUKAS

Nema komentara:

Objavi komentar